
Waar werk je?
Een juridisch medewerker kan voor uiteenlopende soorten bedrijven, gemeentes en overheden werkzaam zijn. Het beroep juridisch medewerker komt in de praktijk veel voor op verschillende manieren. In veel gevallen zijn juridisch medewerkers werkzaam voor bepaalde organisaties die te maken hebben met procedures, recht en vergunningen, zoals gemeentes, waterschappen en rechtbanken. Ook binnen het bedrijfsleven komt het beroep juridisch medewerker relatief gezien veel voor.
Competenties
Als juridisch medewerker moet je over veel competenties beschikken, zoals gestructureerd kunnen werken en gedisciplineerd kunnen werken, en zal je communicatief gezien sterk onderlegd moeten zijn. Daarnaast moet je zeker tegen een hoge werkdruk kunnen, omdat dossiers of andere zaken niet mogen blijven liggen. Als laatste is het niet onbelangrijk om te benoemen dat je secuur moet zijn in je werk, omdat fouten soms grote gevolgen kunnen hebben. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, zelfstandigheid, samenwerken, flexibiliteit, plannen, organiseren, lezen, controleren, waakzaamheid, overleggen en stressbestendigheid.
Doorgroeimogelijkheden
Het arbeidsmarktperspectief van een juridisch medewerker is over het algemeen zeer goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt. De meeste juridisch medewerkers vinden binnen enkele maanden een baan, omdat de vraag zo groot is. De doorgroeimogelijkheden als juridisch medewerker moeten gezien worden in het doorleren tot bijvoorbeeld jurist op Hbo-niveau.
Salaris
Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als juridisch medewerker voor uiteenlopende soorten bedrijven, instanties en overheden werkzaam kan zijn in verschillende sectoren. Een juridisch medewerker met een afgeronde Mbo-opleiding zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.