
Schuldhulpverlening in het sociale domein
Het verzorgen van (schuld)dienstverlening maakt deel uit van dit domein. Het streven van de gemeenten is dan ook om mensen met (dreigende) schulden passende hulp en ondersteuning te bieden. Dit betekent dat de fase van intake, screening en doorverwijzing steeds belangrijker wordt. Gedurende deze fase wordt immers bepaald welke dienstverlening het beste bij de cliënt past. Daarnaast krijgt preventie meer prioriteit. In dit overzicht worden er vijf tips aangeleverd die gemeenten kunnen gebruiken om hun integrale aanpak van schuldhulpverlening te versterken.
Sociale diensten staan onder grote druk om de uitgaven onder controle te houden. Dat is geen gemakkelijke opgave. Dat vraagt om slimme middelen die bijdragen aan de financiële zelfredzaamheid van schuldenaars.
Wat doet een schuldhulpverlener?
De schuldhulpverlener heeft de rol van bemiddelaar tussen schuldenaar en schuldeiser, voor mensen die in financiële problemen verkeren.
Het doel daarbij is het vinden van een oplossing voor de problematische schuldsituatie van de cliënt. Eén van de voorwaarden voor het komen tot een oplossing is dat alle schuldeisers hun medewerking willen verlenen en dat de schuldenaar deze regeling redelijkerwijs kan volhouden voor de maximale duur van drie jaar. Verder moet de cliënt in staat zijn (of in staat worden gesteld) om in de toekomst schuldenvrij verder te leven.